A+ A A-

Roman: încă un beci a fost descoperit în timpul lucrărilor la un obiectiv, pe str. Ștefan cel Mare – centrul vechi

beci descoperit 1Recent, firma care a câștigat licitația pentru realizarea sediului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Roman a început lucrările, pe strada Ștefan cel Mare, în zona „1 mai”, cum este cunoscută de romașcani.

Executând excavații la fundația obiectivului, zilele trecute a fost descoperit un beci care ne amintește, din nou, de istoria Romanului.

Conducerea firmei care realizează lucrările spune că specialiștii arheologi au fost chemați la fața locului, au analizat zona și au aprobat continuarea lucrărilor. Au fost găsite și soluțiile tehnice pentru consolidarea fundației clădirii care, conform specialiștilor, nu va fi afectată.

Vă reamintim că în aceeași perioadă, anul trecut, în timpul lucrărilor care se execută la o clădire în zona Casa Afacerilor a fost descoperit alt beci.beci descoperit 2

File de istorie- Strada mare din Roman

„În 1845 Romanul figura printre primele cinci oraşe ale Moldovei (al patrulea în ordinea importanţei economice, având populaţia alcătuită în proporţie de 30% familii de meşteşugari şi 34% familii de negustori.

Trama stradală s-a păstrat aproape aceeaşi de la sfârşitul sec. al XVIII-lea. Au dispărut doar câteva străzi înghiţite de blocurile din zona Ştefan cel Mare, Piaţă şi N. Titulescu.

Important este faptul că s-au descoperit cu prilejul construirii blocurilor de pe Ştefan cel Mare, porţiuni din această stradă, pavată cu lemn, una din aceste porţiuni se află în capătul dinspre Precista Mare iar a doua în zona clădirii vechi a Telefoanelor. Lemnele erau aşezate perpendicular pe linia de circulaţie.

În zona Telefoanelor s-a observat, la ambele capete, existenţa unui şanţ de scurgere a apei, marcat de pari înfipţi în pământ care susţineau un jgheab – nu s-a putut observa unde se scurgeau apele astfel colectate de pe stradă. Romanul este printre puţinele oraşe din ţară care avea asemenea străzi. După câte se pare, doar pe Ştefan cel Mare exista un asemenea pavaj.

beci descoperit 3Oraşul subteran a fost construit în sec. al XVII-lea odată cu amploarea comerţului intern şi internaţional ce se desfăşura în Roman încă de la începuturile sale.

Atunci a luat avânt o viaţă economică suficient de puternică pentru a obliga negustorii din acea vreme să caute o metodă sigură de păstrare a mărfurilor, mai ales a celor perisabile (agricole). Astfel au început construcţiile subterane care se desfăşurau pe întreaga suprafaţă a oraşului medieval, cu predilecţie în zona sa comercială. Ele constituiau adevărate frigidere ale oraşului. Au apărut mai ales pe lângă fostele hanuri sau magazine ale acelor timpuri”, precizează prof. Dr. în istorie Vasile I. Ursachi a fost director al Muzeului de Istorie Roman vreme de 43 de ani.

Romanul Financiar

Copyright © 2013-2018 Pleiade 2012 Roman. Toate drepturile rezervate. Orice reproducere parțială sau integrală a conținutului acestui site se pedepsește conform legilor în vigoare.